-
<p><span style="color:#2c2407;font-family:Oxygen, Tahoma, Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:13.3333px;text-align:justify;">Zelený čaj je neodmysliteľnou súčasťou nielen východnej kultúry, ale aj zdravého životného štýlu. Medzi gurmánmi je obľúbený najmä pre svoju paletu sviežich, bylinno-kvetových chutí a vôní. Vďaka rôznemu obsahu kofeínu u jednotlivých zelených čajov je možné ich popíjať prakticky celý deň a sú hodnotnou súčasťou každodenného pitného režimu. Na slávnostnejšie príležitosti odporúčame napr. prvotriedne japonské čaje, ktoré sa pýšia starostlivým spracovaním a ušľachtilou sladkou chuťou, ktorá vynikne pri viacnálevovej príprave v originálnej keramike. Zelené čaje pochádzajú najmä z Japonska a Číny, pozitívnu reputáciu u čajomilov však majú aj kórejské či vietnamské čaje. </span></p>
-
<p lang="sk-sk" style="margin-bottom:0cm;" xml:lang="sk-sk">Matcha je tradičný japonský zelený čaj, ktorý sa už viac než 800 rokov využíva pri čajových obradoch a ceremoniáloch. Kvôli svojej jedinečnej práškovej konzistencii sa pri jej príprave využíva šľahanie, čím hotový nápoj získa penivý charakter. Vyznačuje sa svojou vysokou kvalitou a pozitívnymi účinkami na zdravie, čoraz väčšiu obľubu si získava aj ako povzbudivý nápoj či exkluzívny gurmánsky doplnok nápojového lístka. Matcha sa dá využiť aj pri príprave iných nápojov či jedál: možno ju vynikajúco kombinovať ako s mliečnymi výrobkami, tak i s ovocnými šťavami či niektorými druhmi alkoholu. Výborne sa hodí aj na pečenie a prípravu sladkostí.</p>
-
<p>Či už potrebujete ranné povzbudenie, šálku aromatického nápoja po obede alebo pripravujete olovrant na britský spôsob, čierny čaj nemôže byť zlou voľbou. Vďaka prenikavej chuti, bohatým a rôznorodým arómam a výrazne posilňujúcim účinkom patrí medzi najobľúbenejšie typy čaju vôbec. Čierne čaje sú vhodné na jednonálevovú aj viacnálevovú prípravu, pri ktorej vyniknú najmä kvalitnejšie druhy. Produkciou červených čajov, ako sa im alternatívne hovorí, je známa najmä provincia Yunnan v Číne, ale spracováva sa aj v Indii (regióny Darjeeling a Assam), Keni, na Srí Lanke či v Turecku (Rize) alebo Gruzínsku (Ramiz).</p>
-
<p>Ak obľubujete pravý čaj kvôli jeho zdravotným účinkom a zároveň nechcete robiť kompromisy v chuti a vôni šálky vášho nápoja, skúste siahnuť po oolongu. Charakterizovaný ako modrozelený či polofermentovaný čaj sa spracovaním, účinkami aj chuťou nachádza medzi zeleným a čiernym čajom. V závislosti od konkrétneho druhu sa farba nálevu môže líšiť od svetložltej až po tmavohnedú, pričom paleta chutí pokrýva mliečne, ovocné aj korenisté tóny. Najznámejšími producentmi tohto typu čaju je Čína a Taiwan. Oolongy sa vďaka chuťovej a aromatickej komplexite pijú zväčša samostatne a pripravujú metódou viacnásobného zalievania. </p>
-
<p>Ak máte radi jednoduchosť, biely čaj je jej prírodným zhmotnením. Na rozdiel od iných druhov čaju podstupuje len základné spracovanie, v rámci ktorého sa čerstvé listy čajovníka nechajú zavädnúť a sušiť. Zdravotnými účinkami, chuťou aj vôňou je najbližší zelenému čaju, preto sa môže popíjať väčšinu dňa a vďaka svojej jemnej chuti je obľúbenou súčasťou aromatizovaných zmesí, v ktorých ho dopĺňa najmä exotické ovocie (napr. liči). Usušené čajové lístky bývajú ľahké a objemné, s decentnou vôňou rozvíjajúcou sa pri jednonálevovej aj viacnálevovej príprave. Biele čaje sa tradične vyrábajú najmä v Číne</p>
-
<p>Medzi aromatizované čaje patria zmesi pravých alebo bylinných čajov s prírodnou arómou. Každý z aromatizovaných čajov sa vyznačuje vyváženou chuťou a nezameniteľnou vôňou. Väčšinu z čajov tejto kategórie sa pripravuje jednonálevovo a veľmi jednoducho, vďaka čomu sa hodia na podávanie pri akejkoľvek príležitosti. </p>
-
<p><span style="color:#222222;font-family:arial, sans-serif;font-size:12.8px;">Zahraničné byliny sú zaujímavou alternatívou k tradičným domácim bylinkám. Medzi najobľúbenejšie byliny vhodné na horúce popíjanie patrí povzbudivé maté, osviežujúca citrónová tráva či sladký rooibos a honeybush, ale aj množstvo ďalších známejších i menej známych bylín zo všetkých kontinentov.</span></p>
-
<p>Ovocné čaje síce nepochádzajú z čajovníka, to im však neuberá z obľúbenosti u všetkých generácií čajomilov. Vďaka osviežujúcej chuti, porcii vitamínov a nulovému obsahu kofeínu sú vynikajúce na popíjanie počas celého dňa. S kockou ľadu chutia výborne aj studené, v zime zahrejú s medom. Naše čaje obsahujú veľké kúsky ovocia, ktoré nápoju dáva prirodzenú vôňu a chuť.</p>