Alchymka
Čaj môže zdokonaliť pamäť

Čaj môže zdokonaliť pamäť

Nový výskum naznačuje, že pitie pravidelných šálok čaju môže zlepšiť vašu pamäť.

Výsledky laboratórnych testov tímu z University of Newcastle upon Tyne zistili, že zelený a čierny čaj potláča aktivitu určitých enzýmov v mozgu, ktoré sú spojené s pamäťou.

Zistenia publikované v akademickom časopise Phytotherapy Research môžu viesť k vývoju novej liečby formy demencie, ktorá postihuje približne 10 miliónov ľudí na celom svete, Alzheimerovej choroby.

Výskumný tím z Výskumného centra liečivých rastlín na Newcastle University v rámci svojho experimentu skúmal vlastnosti kávy a zeleného a čierneho čaju v sérii vedeckých experimentov. Čierny čaj - tradičný anglický raňajkový čaj (English breakfast) - pochádza z rovnakej rastliny ako zelený čaj, Camellia sinensis, ale má inú chuť a vzhľad, pretože je oxidovaný.

Zistili, že zelený aj čierny čaj potláčali aktivitu enzýmov spojených s vývojom Alzheimerovej choroby, avšak káva nemala významný účinok.

Zelený čaj navyše bránil aktivite beta-sekretázy, ktorá hrá úlohu v produkcii proteínových depozitov v mozgu spojených s Alzheimerovou chorobou. Vedci tiež zistili, že jeho potláčajúce účinky trvali týždeň, zatiaľ čo vlastnosti inhibítora enzýmov čierneho čaju trvajú iba jeden deň.

Dr. Okello, ktorý sám pije zelený čaj, uviedol, že výsledky prieskumu naznačujú, že čaj by mohol zvýšiť pamäť jeho každodenných konzumentov: „Starnúci politik Tony Benn je ukážkovým príkladom niekoho, kto pije čaj a má fantastickú pamäť. Hovorí sa, že pije 18 pínt denne a má veľmi ostrú myseľ na muža svojho veku,“ dodal.

zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2004/10/041030144110.htm