Alchymka
Malý úvod k čaju

Malý úvod k čaju

Určite poznáte základné rozdelenie kávy na arabiku a robustu. Podobne aj rozlišovanie čierneho a zeleného čaju. Ak viete viac a poznáte oolong alebo biely čaj, japonskú senchu alebo perlový čaj, patríte v čajovej gastronómii medzi pokročilých. A ak chcete poznať a zažiť ešte viac, kliknutie na cajesveta.sk bolo dobrým krokom.

Okrem Austrálie a Antarktídy u nás nájdete bylinu či čaj z každého svetadielu. Od Japonska a ich sviežich silných čajov, cez Čínu, Taiwan, Indiu, Európu, Afriku až po Južnú Ameriku s ich chýrnym maté.

Čo sa týka pravého čaju, ponúkame originálnu čajovú alchýmiu, ktorú nám zanechali starí majstri z Číny, Japonska a priľahlého okolia. Hoci sa vždy jedná o rovnakú rastlinu (čajovník čínsky - camellia sinensis), spôsob pestovania a spracovania rozvíja množstvo chutí, vôní a farieb. Hlavne podľa spracovanie sa rozdeľuje čaj na zelený, biely, žltý, čierny, modrozelený (oolong) a pu erh. Bez pridania akýchkoľvek prísad môžete cítiť ovocné, kvetinové, trávové, chlebové, mliečne, zemité, sladkasté, dymové, čokoládové alebo vysoko cenené muskatelové chute.

Okrem tradičného, neochucovaného čaju u nás nájdete aj niečo pre milovníkov všeobecne známych a obľúbených chutí. Neprehliadnite čaje a byliny voňané jasmínom, ovocím liči, vanilkou, bergamotom (Earl Grey), citrónovou trávou, čierny čaj s kúskami kokosu či rooibos s jahodami (Jahodienka). V jednom z nich nájdete čierne korenie, čili a dokonca čokoládové bôby (Čili čaj). Už ste okúsili ovocný výluh s mrkvou alebo červenou repou (Baba jaga)? Aj takéto chutné zloženie môžu mať ovocné elixíry.

Lepšie raz ochutnať, ako 100-krát čítať.