Alchymka
Nie je čaj ako čaj

Nie je čaj ako čaj

Návštevník obchodu s čajom – či už kamenného, alebo internetového, sa neraz ocitne ohromený a bezradný čeliac širokej ponuke drobných lístkov z celého sveta. Nielen, že sa čaje v ponuke líšia krajinou pôvodu, ale aj spôsobom spracovania či zložením. Ako si teda vybrať to najlepšie? Ponúkame stručný prehľad základných druhov čaju aj s dvoma bonusovými kategóriami.

 

Čierny čaj

Niekedy býva označovaný aj ako červený podľa čínskej tradície. Čierny čaj u nás býva zrejme najznámejší a najrozšírenejší. Pomenovanie získal podľa farby lístkov, v čínskej tradícii vychádza z farby nálevu, ktorý býva výrazne tmavší od ostatných druhov čaju s výnimkou pu-erhu a niektorých oolongov. Čierne čaje bývajú výrazne povzbudivé a silnejšie oxidované. Typicky sa produkuje predovšetkým v Číne, Indii, na Srí Lanke a v Turecku. Je dobre kombinovateľný s ďalšími prímesami – napr. koreninami, ovocím, alkoholom či mliekom, kvalitné sorty však chutia znamenite aj osve.

Oolong (modrozelený čaj)

V bežných obchodoch ho možno zohnať len veľmi raritne. Spôsobom spracovania sa radí medzi čierne a zelené čaje – v závislosti od miery oxidácie je bližší k jedným alebo druhým. To sa odráža aj v jeho chuti. Produkuje sa predovšetkým v Číne a na Taiwane. Najlepšie oolongy reprezentujú spojenie toho najobľúbenejšieho z chutí i účinkov čiernych a zelených čajov.

Zelený čaj

Čaj známy predovšetkým vynikajúcimi zdravotnými účinkami. Pomenovanie odráža charakteristickú farbu nálevu i čajových lístkov. Ide o neoxidovaný čaj, ktorý si však uchováva svoje povzbudzujúce účinky. Najznámejšie zelené čaje pochádzajú z Číny a Japonska, kde jeho spracovanie a prípravu priviedli tamojší čajoví majstri k dokonalosti. Môže byť spracovaný do podoby ihličiek, voľne skrútených lístkov alebo malých guľôčok, v prípade matche sa dokonca melie na jemný prášok. Pije sa samostatný, ale vynikne aj v kombinácii s tropickým ovocím. Zelené čaje bývajú rozpoznateľné sviežou, ľahkou chuťou.

Biely čaj

Názvu verný predovšetkým chuťovo aj farebne mimoriadne jemným nálevom. Najčastejšie sa ako biely čaj označuje taký, ktorý nepodlieha nijakému spracovaniu s výnimkou sušenia. V suchom liste preto býva objemný. Vyniká lahodnou jemnou chuťou, ktorá sa pri kvalitných sortách označuje ako smotanová. Na výrobu tohto druhu čaju sa využívajú mladé čajové lístky a púčiky. Vyrába sa predovšetkým v Číne či v Nepále. Býva len málo povzbudivý, preto vhodný na celodenné popíjanie.

Pu-erh

Fermentovaný čaj, vôbec jeho najstarší druh. Vyrába sa takmer exkluzívne v čínskej provincii Yunnan a pri spracovaní sa roluje a stláča do „koláčov“, ktoré sa archivujú a pred podávaním „krájajú“ na použitie. Ide o šampanské medzi čajmi. Pu-erh sa pije výhradne samostatne – jedine tak vynikne robustnosť jeho účinku i chuti, ktorá býva nezameniteľne zemitá. Klasifikuje sa podľa tvaru, do akého sa lisuje – ten sa môže líšiť od huby cez tehlu až po guľôčku.

 

Okrem týchto základných druhov čaju poznáme ešte dve kategórie, ktoré ale nie sú skutočnými, pravými čajmi z čajovníka. To im však neuberá na obľúbenosti.

Ovocný čaj

Ide o nálev zo sušeného ovocia, ktoré môže byť jedného druhu, najčastejšie sa ich však mieša viacero. Predáva sa v bohatej palete kombinácií, nie je povzbudivý a preto je vhodný pre všetkých konzumentov a počas celého dňa. Ponúka paletu chutí od sladkej po kyslú a tradične sa zvykne dochucovať medom, cukrom či citrónom.

Bylinkový čaj

Nálev z jedného alebo viacerých druhov bylín. Vyhľadávaný býva predovšetkým pre známe liečivé účinky, ktoré sa líšia od byliny k byline. Dochucuje sa podobne ako ovocný čaj a často sa odporúča ako doplnok pestrej stravy. V dostupnej ponuke možno vyberať z mnohých domácich i zahraničných bylín z celého sveta.